.

Nedoverbakke

– en etteranmeldelse

..

.

Alt skal vekk (2005)
av Bård Torgersen

.

Dette er en fortelling om en ung fyrs vei nedover trappene i livet sitt. Tilværelsen føles tom, det destruktive får overtaket.

.

EFFEKTIVT, MEN…

Generelt vil jeg si at det er slående hvor effektivt Torgersen klarer å fortelle, fremdriften er presis og skåret til beinet. Det er en styrke, men også en svakhet – det gjør at det har en tendens til at det blir mange hendelser, mye som skjer, men at man ikke går litt mer inn i enkelte situasjoner; det blir lett litt nyanseløst. Det er nok også til en viss grad gjeldende for denne boken. Hendelsene er mange og strekker seg over cirka ett år. Hovedpersonen få både et forhold, de to drar på tur til sør-og vestlandet, så drar han alene til Gran Canaria hvor det blir uttesting av dop, og han havner til slutt i New York.

.

PARADOKS

Det handlingsmettede konkurerer med det stadig tettere mørket som hovedpersonen jo må oppleve inni seg. Min hovedinnvending er at jeg som som leser ikke involvert i mørket. Det sies det lite om det som driver ham dit, noe som bidrar til at motivasjonen er mer overfladisk, at det bare er noe han vil for å ville det. Det virker som forfatteren vil tegne et portrett av et misantropisk liv, en levet følelse av håpløshet. Men jeg synes at det som ofte trer frem bakenfor og innunder det som kommer fram i beskrivelsene ikke er liv, men et tenkt liv. Samtidig vil jeg ikke fullt ut si at det er en distansert bok heller. Særlig forholdet til sin bror danner en spenning med undertekst, som ligger der mer eller mindre gjennom hele boken.

Samlet sett vil jeg si at boken varierer mellom å være litt éndimensjonal (i det at han motstandsløst løper rett i veggen), i hovedsak todeimensjonal (gode, troverdige miljøskildringer, men lite undertekst) og bare sjelden tredimensjonal (i enkelte scener med broren og kjæresten). Som debut betraktet er det likevel habilt.

..

© Inge Haugane

..

.

les flere Etteranmeldelser her

.

.

En kommentar om “

  1. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could
    i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
    I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided
    bright clear idea

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s