nedenom og volvo

.

Her er boken som gjør at mange års litterært slit føles som om det har vært verdt det. Og markerer en overgang – fra å ha følt meg som forfatter, til å med en større tyngde kunne si at jeg nå faktisk er det. Og det selv om boka ikke er en soloprestasjon, men et knakende godt produkt av et likeverdig og utviklende samarbeid med min gode venn Stian Johansen.

Og jeg er i hvertfall ikke i tvil: Det å skrive en diktsamling sammen med en annen på ingen måte reduserer min egen følelse for og stolthet over sluttproduktet. Kanskje til og med tvert i mot; det er fullt mulig å se det slik: Det faktum at to personer faktisk klarer å utarbeide en slik bok hvor begge jobber sammen om hver enkelt tekst, er en tilleggskvalitet ved verket.

.

LITT OM VEIEN DIT. En ettermiddag tidlige i 2008 satt vi i kåken til Stian og Ola på Bjerke, begge slet med egne skriveprosjekter, skrivegleden var ikke akkurat preget av optimisme. Så begynte vi å drodle om det kunne være en idé å prøve å skrive noe sammen. Vi møttes på Forfatterstudiet i Bø i 1997, hadde de siste årene vanka en god del sammen, blant annet vært både i Riga og Berlin, vi likte en del av den samme musikken og litteraturen, så utgangspunktet virket bra. Vi ble enigeom at Oslo skulle være den enesteledetråden for fellesskrivingen. Vi opprettet en gMailkonto vor vi begynte å legge inn diktskisser.

Utover våren begynte gleden å sive ut i fingrene og pennen igjen, og på forsommern dro vil til hytta i Hof med et 50-talls ukast for å ha en workshop. Det var vel ikke så veldig mye som holdt nobelpriskvalitet så langt, men trua på at dette kunne bli noe hadde slått rot i virkeligheten.

6 månender senere hadde vi over 300 dikt, halvparten kun med ett ukast, men mange med opptil 10-12. Vi hadde levert noen dikt til en konkurranse på nett (Tekstopia), for Oslobaserte tekster. På nyåret 2009 kom vi på andfreplass der, bak Siomon Stranger. Litt etter stablet vi et manus på bena, med 57 dikt som vi sendte til Flamme, Aschehoug og Cappelen Damm. Sistnevnte var positive, redaktøren gikk noen runder med dette internt, men det ende med avslag. Vi gikk nå inni  en nådeløs prosses, hvor vi tok med oss de beste innvendingene fra konsulentuttalelsene og prøve å være djevelenes advokater overfor diktene, samtidig som nye dikt og fusjoner også ble skapt. Det var en lærerik fase, hvor jeg blant annet føler at jeg tok flere steg som nærleser. Stians måte å vudre ting på var annerledes enn min, og slik sett fikk vi mengingsfylte samtaler om og innspill på styrkene og svakhetne ved de enkelte diktene. Men vi var ikke ulike nok til at det endte med de berykta skyttergravene. I musikken finne det jo en hel haug duoer, trioer etc. som klerer å skape god kunst, så hvorfor skal ikke to poeter kunne få til noe? Oss bekjent er det ingen i Norge som har gjort dette før.

Her er et eksempel på et tidlig utkast av det diktet som endte i boka med tittelen [ringnes park skyline], som var forsøk nummer 17, og som kan leses her.

[galgeberg], versjon 3

heisekran i regnvær
sementblanderen har hengt seg
mørkegrå masse renner ut av kjeften
her skal vi altså bo
fra scratch
uten ei ripe
der oppe i fjerde
når sementen har størkna
der blir stua vår
eller kanskje kjøkkenet
søndagsfrokoster med rista brød
der skal vi komme inn døra
med bæreposer, gaver og streifskudd
der skal vi altså bo
der skal vi live opp
vi to

Rett før sommeren 2009 sendte vi et nytt og bedre manus til Kontur Forlag, og i begynnelan av oktober fikk vi en henvendelse hvor de ønsket et møte med oss. Det ble særs hyggelig, de ville gjerne utgi boka vår, og selveste Øyvind Berg hadde lest manuset og gitt tommelen opp. En uke senere, den 21/10, var vi der igjen og signerte kontrakten. Vi vaklet ut og svevde over Stortorget og innover i den deilige Oslokvelden!

.

ENDELIG BOKA KLAR. Da en stabel med denne boka kom i en pappeske, i armen på vår forlagssfjef Martin Berdal, til Kafé Mir på Grünerløkka seint på ettermiddagen den 25. juni 2010, var det en  ubeskrivelig følelse. Den var kommet direkte fra trykkeriet, kun med en veldig kort mellomlanding hos Distribusjonssentralen. Langseringsfesten var mer enn redda, og nå betgynte loklet å fylles opp også, av snille, gode folk vi kjenner og liker. Vi leste, vi ble intervjua om boka og prosjektet av Ola, vi leste mer, og avslutta med å dele ut nytrykka nedenom og volvo tskjorter til bertene våre, Ingrid og Kari-Anne, og til Ola og Forlagssjefen.

Siden da, i skrivende stund 3. oktober, har vi blant annet hatt opplesninger under Oslo Jazzfestival og på Operaen under Oslo Bokfestival.

Ett av diktene fra boka, [kollektivlatter], ble sågar valgt ut til å henge på hele Stortinget t-banestasjon, som en del av prosjektet Dikt underveis:

kollektivtrafikkdikt

..

I 2009 var vi også med på et interessant prosjekt i regi av Universitet i Oslo, kalt Skjermbilde 2014-03-18 kl. 23.03.23

Her kan du lese og høre oss lese noen av våre dikt, knyttet til konkrete steder i Oslo: http://tekstopia.uio.no/wiki/Kategori:Stian_Johansen_og_Inge_Haugane

.

Skjermbilde 2014-03-21 kl. 10.05.59…og etter lanseringen av boka hang vi opp noen laminerte dikt rundt omkring på tilfeldige steder i byen. Nesten to år senere dukket det plutselig opp et par fotografier av dette på en blogg som kaller seg Oslo Street Art 😉

.

 

.

Her kan du lese mer om boka og prosjektet og mye annet på vår felles blogg:

www.nedenomogvolvo.no

.

….. og her er innholdsfortegnelsen i boka:

..,

9 grünerløkka lufthavn
10 stedet smitter over i blekket
11 vestre gravlund i vintersprekken
12 lengselscelle
13 vår ved 59,92° nord
14 pre pairidaeza
15 bygårdblues
16 radiatorblues
18 å sovne under et magnoliatre
20 bror innom byen en kveld
22 langfrekvente bølger drukner
23 med solbriller i tunnelen
24 fra venterom til venterom
25 ute til brun lunsj
26 litteratur på blå
27 søster regn
28 postkort nerrafra
30 nedenom og volvo
31 kollektivlatter
32 breddfull ved bredden
33 hovedstadsvuggevise
34 fredagsregn
35 øyafestivalen
36 en krok krøkes i helgesens gate
38 skjelvende stetter, gylne snitter
40 piken med rulleskøytene
41 hun som ga meg popkorn i blodet
42 dikt for gunnar lunde
43 hjemom og flåklypa
44 de levendes tjern
46 majorstumaurtua
48 domus ruinosa
49 etter en stund er det jeg som skal forlate denne byen
50 ringnes park skyline
52 seint i sesongen
53 elmers pub & biljard
54 sikker u på obama
56 vintersolhverv
58 birken blues

.

.

.

.

@

 

 

.

 

run.


Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s