.

PSYKOSOMATISK

.

Hans-Georg Kohler

Galleri Semmingsen, frem til 9. november 2010

 

Bildene til Kohler som presenteres i denne utstillingen er, jevnt over, svært kroppssanslige, til tross for sine ofte unaturlige posisjoner, sine symboltunge posisjoner.

Det fysiologiske er vridd og vrengt på så markante, sterk og smertlige måter at man skal være i overkant blassert for ikke å la seg berører emosjonelt i møte med disse bildene.

Hans Georg Kohler

Det er gjerne nakne kropper i hva jeg vil definere som eksistensielle positurer, som f.eks. i bildet uten tittel over. Her er krig, kjærlighet, avvisning, blod, fremtid. Og alles ansikter er bortvendt.

Dels i dette, dels i flere av de andre bildene får jeg følelsen av en blanding av ønske om å ikke ta inn over seg den påtrengende, vonde eller i hvertfall vanskelig virkeligheten, samt det å føle seg fremmedgjort. Altså to ikke nødvendigvis sammenfallende følelser. Dette er bilder som appelerer til de tre kanskje viktigste sidene ved mitt møte med visuell kunst: Det rent estetiske – at det er vakkert i seg selv (kompositorisk, fargebruk osv.). Dernest utforsking av grenselandet mellom det fysiske og det psykiske. Og til slutt det at jeg, intuitivt, merker at dette er et bilde jeg ikke kommer til å bli ferdig med (les: ikke vil gå tomt etter et år på stueveggen)

Ta for eksempel det for utstillinge betraktet uvanlige bildet kalt «Drept engelsk soldat I» (som jeg forøvrig synes er en, til tross for sin litt prosaiske tittel, god tittel). Her er det en nerve, en nær….. gjennom blikket som er ubehagelig i møtet med følelsen av at ansiktet virker lappet sammen og fremstår som en blanding av konstruert og ekte, av dødt og levend. Lever han, eller er dette et bilde astt ovenifra i kista, at øyelokkene også er sydd og oldes oppe? Det fysiske i bildet møter det psykiske i et for min del vakkertubehagelig midtpunkt.

.

.

.

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s