Design av brurekkeverk

(foto: Hilde Grymyr. Gjengitt med tillaltese)

.

Dette er brua i sentrum av Kongsberg. Dens formelle navn er Nybrua, og de nye rekkverkene på hver side er det tilnærmet i sin helhet jeg som har designet.

.

Kort fortalt begynte det med at jeg, som frivillig under Jazzfestivalen der i 2000, fikk jeg en idé til hvordan man kunne få piffet opp den traurige brua slik den fremsto som kontrast til de ellers tiltalende omgivelsene. Siden Kongsberg blant annet er kjent for sin lange tradisjon som stedet i landet hvor våre pengemynter er blitt laget, tenkte jeg at det ville være naturlig at dette ble gjenspeilet i en slik ny design. Jeg startet jobben med å utforme et prospekt rundt ideen. Her fra de innledende sidene i dette. Både disse og flere av de andre bildene/faksimilene kan klikkes på for å gjøre mer lesbart.

.

.

Etter møysommelig gjennomgang av historiske begivenheter, såvel nasjonalt som lokalt, fant jeg frem til en mynt fra hvert av de 40 årstallene jeg hadde valgt ut. Myntene fant jeg i Kolbjørn Skaars fine dobbeltbind “Norges Mynthistorie”. Faksimilenene nedenfor viser et eksempel på hvordan jeg satte opp min oversikt på i prospektet, og hvordan jeg så for meg rekkverkoppsettet.

.

I september 2000 var jeg bl.a i kontakt med Statens Vegvesen for å få oversendt konstruksjonsmateriale for en bru i Telemark, som la ved i prospektet som eksempel. Dette forefinnes det datert og signert faks på. I selve prospektet hadde jeg nøyd meg med en enkel idéskisse:

En forsommerdag i 2001 gikk jeg runden med prospektet, til Teknisk Etat, Laagendalsposten, Den Kongelige Mynt (DKM), og Kultursjefen. Dagen etter komsaken på trykk i Laagendalsposten.

Og som nedenstående faksimle viser (tall som er rundet rundt), er det flere likheter mellom mitt utvalg og det som endte opp med å bli valgt ut. Jeg hadde valgt ut 40, det ble 36. At de ikke ble identiske med mine, hadde jeg heller ikke regnet med, det jeg prøvde, var å anspore til en tankegang om hva man kunne se etter på jakten etter det rette utvalget.

.

I samtaler og epostkorrespondanse med sjefen for Teknisk Etat fikk jeg etterhvert forståelsen av at dette faktisk kom til å kunne bli en realitet. I oktober 2002 kunne han fortelle at det nå var satt av én million kroner på kommende års budsjett for planlegging av bruoppussingen, og at mine ideer var en del av dette.

De nye gelenderene ble avduket i november 2006.

.

.

.

.


Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s