jonanders

.

28 fine fotspor i hverdagsvisekulturlandskapet

.

.

Første tekstlinje på albummet synes jeg er ganske passende for utgivelsen:

Mine visur dom e så snåle

Og her er det ordet snåle som peker seg ut, og vel kjent bør det være at på noen dialekter betyr det rare/underlige, mens på andre dialekter er det å være snål ensbetydende med søt/godslig. De 28 låtene på denne utgivelsen synes jeg har i seg en fin blanding av begge disse betydningene. Og her er også humor, alvor og melankoli som berører og langt overgår de samme temaene i de fleste VG topp 70-låtene. Og for å sitere en anmeldelse i avisa Varden: «morsomt å høre på, og sangen går i sleng og kast. Aldri feil, selv med helt fri rytmikk. Variasjonen i stemmebruken er stor, men alltid trygg.»

Denne type viser og kvad har gjennom tidende kun vært gjenstand for muntlige overleveringer. Det har gjort dem sårbare for å forsvinne med dem som kunne disse. Noen har likvel lært seg låtene i tide, og derfor er det prisverdig at folk som Jon Anders følger opp denne tradisjonen ved å gå til kildene, for eksempel høre på eldre folks tillærte viser og sjøl bringe dette videre til en bredere offentlighet og varig lagring for ettertida. Dette er hverdagskatter som beriker forståelsen av landets kulturhistorie.

Sakset fra utgiver, Etnisk Musikklubb: “Noe av ideen bak utgivelsen er å binde sammen de mange visene med instrumentale innslag og i tillegg ha variasjon i sangrepertoaret, slik at innspillingen danner en helhet. En kan på “Komme no heim” lytte til livsbejaende, nærmest improvisert slåttetralling (Torstein Jutulen og Kåte-Reiar) side om side med fortellende, glade viser (Læregutten og Den nye visa) og melankolske og ettertenksomme sanger (Det er den største dårlighet og Liti Kjersti)”.

Gjennom mine lyttinger har jeg fått meg flere favoritter, deriblant «Skomakervisa», «Det er den største dårlighet» og «Om eit ungtre»

Og, som om ikke dette var nok, så har innholdet også fått en påkostet og fin innpakning, med lyrics på alle låter, med korte og gode introduksjoner til hver låt. Her er også både poetiske og prosaiske hverdagsbilder av folk og kulturlandskap fra Telemark. Et tips kan være å ha dette framfor seg når man hører på låtene, noe som forsterker inntrykket.

Anbefales herved, enten man allerede er folkemusikkintressert eller ikke. Finner du ikke minium ei låt du ikke får sansen for her, så ring meg! Om du kun digger black metal, så lytt på denne i smug!

.

.

.

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s