kartdyr 1

Til hovedsiden om Kartozoologi

..

Peter Den Stores vintersommerfugl

.– en kartozoologisk vandring

foretatt av Kari-Anne Stenberg og Inge Haugane

St.Petersburg, 2009

.

.…og dette er et redigert utsnitt av DENNE kartoversikten


Jakten på å finne et kartozoologisk dyr i St. Petersburg startet først etter at vi hadde ankommet byen. I rolige stunder mellom alle attraksjonsbesøkene, ble kartene nøye studert til kaffen etter et dillpyntet måltid, eller akkompagnert av et glass georgisk vin. Vi mente vi så både en Nakkeslengskadet Jernteppespurv, en Storøyd Kanaltitter, en Salrygget russisk Pushkineser og en Langhalset kryllisk bokstavkjessluker, men det var den sittende sommerfuglen vi falt for og ble enige om utforske ved å spasere i ytterkanten av. Så – hva skulle vi kalle den? Vi var i Peter den stores rike, så han måtte med. Sommerfugl måtte jo med, men siden dette var stedet hvor de geistelige hadde sin vinterressidens, ble vår kartozoologiske skapning altså døpt Peter den Stores vintersommerfugl (hiemalis papilio maiestas petrus)

.

(de fleste bildene lar seg klikke på for å få litt større/klarere versjoner)

.

Det er onsdag 15. juli, en dag med skiftende skydekke og korte, lokale regnbyger. Klokka er 16.15 og vi starter vandringen på hjørnet av Sadovaya Ulitsa og Nikolsky Pereulok, ved sommerfuglens nedre bakpart.

(bilde 1)

(bilde 2)

Allerede i nr. 63 (tror vi det var, vi glemte å notere det midt i iveren) får vi øye på en butikk med diverse hage-og pyntegjenstander, og sommerfuglgleden ble innfridd til og med før vi gikk inn, siden det hang en sommerfugl-uro i selve døråpneren (bilde 1).

Vel innenfor, og etter utveksling av noen høfflighetsfraser med hun som ekspederte, fant vi jammen enda en liten, fiolett sommerfugl i et lite basseng med forsker og fisker (bilde 2). Den står oppå blomsten, og for å se den klarere, kan dere klikke på bildet.

..

.

Vi tar til høyre, inn i det første av sommerfuglens ben – Bolshyaya Podyacheskaya ulitsa. Bortsett fra en kinarestaurant, som neppe severer frityrstekte sommferfugler, er det heller ikke noe annet i dette benet som gir noe kartozoologisk å berette om.

.

(bilde 3)

Men, ute igjen i Sadovaya Ulitsa, nærmere bestemt i  nr. 59, får vi øye på en tilsynelatende vanlig telekor-tautomat. Men med våre nå så sommefuglfikserte øyne, oppdaget vi selvfølgelig en viktig detalj på denne automaten! En og annen forbipasserende skulte med en viss forundring på vår iver etter å få tatt bilde av denne automaten. «Nå har jeg sett det også», var det muligens noen som tenkte… Det er altså ett av de gyldige korttypene som har en, tror vi, fotomanipulert stripete sommerfugl preget inn, (Bilde 3)

.

Vi svingte nå inn i vintersommerfuglben nummer to, den mer traffikerte Voznesensky prospekt. Et reisebyrå, en gavebutikk, et par klesbutikker og en Subway baguettkiosk, men ingen sommferfuglbutikk eller voksdukker av Peter den Store. Men – vi kunne nå, idet vi snudde oss, se det gamle, gullforgylte spiret til Admiralitetet – tilholdsstedet  den maritime flåtens overkommando

.

Vel ute i Sadovaya ulitsa var det ikke mange metrene til det neste og siste benet – pereulok Boytsova. Vi falt for et litt artig skilt vi aldri hadde sett maken til, selv om det ikke var helt relevant for vårt bevingede oppdagelsesferdmandat →..

(bilde 4)

Heller ikke noe annet var prosjektrelevant, det var i det hele tatt en diskret, stille gate, så vi kom oss tilbake til Sadovaya med uforettet sak.

.

Litt etter, på et hjørne av Sadovaya (adresse = Rimskojo-Korsakova nr. 51 – se foto m/Kari-Anne på utsiden) var det en butikk som solgte sko, leker og paraplyer . Fordi vi tenkte at det kunne være greit med en paraply siden det seilte opp til nedbør, gikk vi inn, og, skulle man ha sett på maken!, blant det rikholdige, og oppslåtte, utvalget av paraplyer så var det en med en brodert liten sommerfugl 😉 . . . . (bilde 4)

.

(bilde 5)

Vi var jo allerede nå av den oppfatning av at dette nesten måtte være for godt til å være sant ;-), men litt lenger nede, på andre siden av gaten, fikk vi, enten vi trodde våre egne øyne eller ikke, øy på enda en butterfly (bilde 5) . Det var i forbindelse med en butikk som solgte shampoo, hårspray osv. i nr. 46 (et bilde fra gatemiljøet her, med vår butikk til venstre).

.

Nå måtte vi jo bare spørre noen andre fotgjengere hva sommerfugl heter på russisk. Den første og beste kunne fortelle at det heter babochka, og som på kryllisk (dette er sjekket i etterkant) skrives slik: бабочка.

.

(bilde 6)

.

Litt etter kommer vi til Sadovaya nr. 47. en slags gullsmed med mye porselen og gaveting. Klokken er litt over 17 og butikken er stengt for dagen, men i vinudet oppdager vi Vinterpalasset til Peter den store avmalt på en tallerken (bilde 6). Det passer jo som hender i moffe!

.

.

.

.

.

.

..

(bilde 7)

.

Et stykke inn i Peters den stores vintersommerfuglens følehorn, Naberzhnaya, dukker det opp nok en bekreftelse på at dette virkelig ER en sommerfugl – denne gangen på et skilt i Sadovaya Ulitsa 45 (bilde 7)

.

.

.

.

.

.

..

(bilde 8)

.

Det begynner å skumre, og runden nærmer seg jo nå slutten. Det siste vi kommer over er en stor og perfekt blomst som alle våre for små sommerfugler kan boltre seg på i ly av natta. Den befinner seg i liten barnepark rett ved den sjarmerende lille løvebevoktede brua Lviniy Most (bilde 8):

..

.

.

.

.

.

.

.

På tampen har vi lyst til å ta med et par ting som er kommet til i etterkant, i kjøleluftdraget av vår sommerfugls standhaftige kontemplasjon midt i byen med sine skiftende navn (St.Petersburg Leningrad, Petersburg, og nå St. Petersburg igjen). Det ene er at, ved å søke ordet vintersommerfugl, fordi vi lurte på om det var et ord som faktisk eksisterte, kom over EN BOK AV ERNST POULSEN. Vi aner ikke bæret av hva slags bok det er, men den er hverved nevnt!

(Søknad om medlemsskap i Norsk Kartozoologisk forening på bakgrunn av dette finner du HER)

.

….og til sist, en ekte sommerfugl hentet fra den virkelige zoologien:

.

,

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s