Akrylmottak og andre hjemmesnekra ord


joker fra KA

Helt siden langt tilbake i tid, antaglig rundt tida med bofellesskapet i Hansteensgate i Oslo på beynnelsen av 90-tallet, har jeg hatt en uavvendelig trang til ordkløveri, ordvridning, ordspill og annet tullball. Her er en liten EDB-basert bærepose med et knippe av min ordoppfinnelser. …………………………

Forklaringene som følger er fra min side kun ment som mulig «løsning» – ikke som en fastlåst entydighet. Skulle andre ha bedre forslag, eller at et ord mot alle odds skulle bli innlemmet i Det Nårske Språget, vil det jo være den betydning det i en slik praksis får som vil være den riktige..

*

Akrylmottak – Sted hvor man kan levere inn utgåtte klær av ren akryl og brukte, inntørka tuber med akrylmaling.

Asfaltjungeltelegraf – Den personen som, via sine konkrete og abstrakte metoder, trekker i de jungeltelegrafiske tråder i et urbant miljø.

Audiot – Sjåfør av en bil type Audi, vanligvis en svart stasjonsvogn, A4. Observeres aldri i høyre fil på motorveien, og svært sjelden under 100 km/t. Ligger ofte tett oppi hekken på bilen foran, blinker gjerne med lysene og svinger fra side til side for å markere at JEG VIL FORBI.

Blomsterstøvsuger – En microstøvsuger fra for eksempel Miele eller Nilfisk for å massesamle inn hopetall av nektar til å lage kule typer honning. Her kan man se for seg fine blomsterfarmer med ditto kule honningysterier. Jeg tror markedet for kul honning er sterkt undervurdert

Døgenikkedukke – En som prøver å være alle til lags, prøver å være enig i alt og med alle, men som ikke engang klarer dette!

Diskjemi – Den anti-samhørighetsfølelse man får inn over seg idet man møter et menneske man skulle ønske man ikke hadde møtt; man kjenner isingen nedover ryggmargen og brekningsfornemmelsen er påtrengende.

Elemetikk – Teknikken man må ha  mestre de mest basale og elementære ting/gjenstander i tilværelsen.

Fysiologidysleksi – At man ikke forstår de signaler som kroppen sender til hjernen.

Fåsidig – I første rekke om bøker med relativt få antall sider. Men kan også brukes om personer som er det motsatte av allsidige.

Gehørselshemmet – En person med minimalt utviklet gehør, altså ikke er helt tonedøve. De kan jo vente på at et gehøreapparat blir utviklet…

Gjennombeskue – For å beskrive det fenomenet at man betrakter noe gjennom som er helt eller nesten helt gjennomsiktig, for eksempel glass, plast, plexiglass.

Hermeneutisk mil – Avstandsenhet man tilbakelegger til fots når man driver å utlegger eller forklarer de sett med teorier for å fortolke en gitt tekst og meningen med denne. En hermeneutisk mil er midt mellom en nautisk mil og en engelsk mil, dvs. 1730,57 meter.

Horrord – Et skikkelig skremmeskummelt ord.

iMack – Leskedrikk, f.eks. øl med hint av eple, produsert av verdens nordligste bryggeri, med eller uten lisens fra Apple. Passer ypperlig å nytes når man hører på iPod, trykker en iPhone eller iPad på magen, eller taster seg rundt på en iMac.

Individduell – En muntlig duell mellom to individer om temaene «Hva er det å være et individ», «Hva er individualisme» osv.

Intellektduell – Storesøstra til foregående ord, men her dreier det seg kun om dueller mellom intelektuelle om hva det vil si å være intellektuell.

Intranervøs – Nervøsitet som inntas intravenøst. Eventuelt den nervøsitet som inntreffer når man får noe tilført intravenøst.

Konsentrasjonskondisjon – En kjent type utholdenhet som meg bekjent ikke har noe navn. Kreves i mange sammenhenger, bl.a i visse spill av typen   sjakk.

Kvantestang – redskap til å måle lengden på et kvantesprang.

Labradorium – Forsknings- og analysested drevet at labradorhunder. På dette stedet foregår det gjerne forsøk med mennesker i den hensikt å uvikle den ideelle hundeeier.

Lengdeløpsskøyer – En slags stand-upkomiker som forteller morsomheter mens han eller hun går 5- eller 10.000 meter på skøyter

Møteplagiat – En person som prøver å kopiere oppførselen til en møteplager.

Kortprosessay – Essay som gjør kort prosess på alle spekulasjoner. Subsidiært: Essay om den litterære sjangeren kortprosa.

Metaforførerisk – Å forføre en person eller forsamling gjennom utelukkende, eller i hvertfall svært utstrakt bruk av metaforer.

Neglesprettert – Innretning til bruk under finere middagsselskaper. Over tid har man lagret små neglebiter som har falt av eller aktiv plukket av. Disse tar man frem og skyter diskret rundt seg. Særlig virkningsfullt hvis man treffer vertinnens supppeskål.

Obsternazi – Stri og egensidig nazist. Kan også være brunskjorter bosatt i den lite kjente sørtyske byen Obster.

Overtidsfordriv – Når man det man driver med som tidsfordriv har foregått såpass lenge at du selv eller de rundt deg reagerer, kan man si at tidsfordrivet er på overtid.

Panoramaskrik – Det utbrudd man måtte komme med idet man, gjerne litt uforberedt, plutselig står overfor et veldig storslått og vakkert geografisk utsyn.

Piggtrådsnelle – En litt stor trommel hvor man kveiler opp piggtråd på.

Poetoppdager – Inspirert av bondesamfunnets redskap potetopptaker. Her mer betegnelse for en talentspeider innen sjangeren dikt.

Påskevilje – Den ubendige vilje mange viser til å oppsøke de siste snøflekker i påskehøytida, uansett hvor langt man må dra og uansett hvor liten flekken er. Inneholder klisjeer som appelsiner og kvikklunsj.

Sarkofagbrev – Et relativt selvforklarende ord. En person som har fagbrev i å lage sarkofager. Kanskje ikke den helt store etterspørselen for tiden, men greit å kunne banke fagbrevet mot alterringen om behovet skulle dukke opp. Kong Olav V ligger f.eks. i en slik, en dobbeltsarkofag sammen med sin Kronprinsesse Märtha.

Sengebord – Et bord som hører naturlig til ved en seng, og brukes vanligvis når man er i senga. Og slik sett et mer presist ord en Nattbord, som man skulle tro kun eksisterte om natta.

Tv-seriemorder – Ikke en tvserie om en morder, eller et tvprogram om en seriemorder, men rett og slett betegnelsen på en som bryter seg inn i Tv-kanalens bygg og sletter alle bånde og data- filer som inneholder serier.

Vampyse – Vampyr som pyser ut når det kommer til det å skulle suge blod fra en naken person; en litt bluferdig vampyr.

Zendrektig – Å gå med en buddhist i magen

.

.

2 kommentarer om “Akrylmottak og andre hjemmesnekra ord

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s