kartdyr 3

Til hovedsiden om Kartozoologi

.

Strakbeina Ensjøskunk

– en kartozoologisk befestelse

.

foretatt av Inge Haugane (m/fast følge deler av turen)

den 19. januar og 22 januar 2013

.

ensjøskunk behandlet

(rigor cruris unus maris mephitis )

.

Med 13 minusgrader glefsende mot kinnene starter vandringen 14.30 lørdag 19. januar, fra nesetippen i krysset Grenseveien/Grønvoll Allé. Ikke bare er det litt i overkant røft klima for en skunk, men den stakkars fremmedarten er også omgitt av dets farligste fiender: Biler. Vårt søte lille dyr har like godt slått seg til i det som omtales som bilbyen i Oslo (se helhetlig kart her). Kanskje det er derfor den er uvanlig salgrygget til skunk å være? Og at den er stiv av skrekk og derfor har strake ben?

Vi vender ryggen til snuten slik at våre egne snuter peker bortover Grønvoll Allé, hvis navn gir billedskjønne konnotasjoner, noe som vel kan sies å ikke helt bli innfridd:  I tillegg til parkeringsplasser er det flere næringsbygg hvor byggherrerene muligens ikke tok seg bryet med å stikke innom et arkitektkontor underveis. Når veien begynner å skrå nedover mot Malerhaugveien, dukker det opp en forkledd skunk på et skilt som prøver å forby firbente å legge fra seg konsekvensene av det siste døgnets næringsinntak.

Hundebæsjeskilt

.

.

.

.

Rett etter dette faller øynene våre på glatta og skimter en hel tapet av fugler bak et vindu i krysset Malerhaugvn./Stålverksveien: Det er nærmest så man kan høre fugleskvalderet der innefra:

Fulgetapet i vindu

.

.

.

..

.

.

Noen hundre meter lenger fremme må vi kaste inn det allerede forfryste håndklet. Jeg gjenopptar vandringen fra samme sted noen dager og minusgrader senere. Jeg går inn i veien som er oppkalt etter grunnleggeren av Narvesenimperiet – Bertrand Narvesen (1860-1939). Rett inn fra høyre kommer det en rytter med buen spent, i retning den uskyldige skunkens sårbare buk!

samurairytter

.

.

.

Å, nei, heldigvis, det er bare en blafrende vimpel utenfor en bilforretning.  Jeg går inn i lokalene til Mobile Oslo for å prøve å finne ut av hvilken forbindelse det er mellom en rytter med bue og bilmerket Mazda. I mottaket blir jeg henvist til en Larsen i andre etasje. Men, selv om han gjerne skulle visst noe om sammenhengen, må han melde pass. Men han kan i det minste fortelle at det er en samurai, og at det nok har med en historisk stolthet å gjøre, blant annet fordi Mazda er det eneste japanske bilmerket som fortsatt kun produseres i Japan. Resten er flyttet til andre land.

,

Veien videre går innover et delvis anleggsområde som inbefatter det gamle høybygget som huset hovedkontoret til Narvesen fra 1966 etter at de hadde holdt til i Stortingsgata 2 siden oppstarten av Narvesen Kioskkompani i 1894. Høyhuset her er nå nylig blitt gjort om til leiligheter. For avbrekkets skyld tar jeg ti skritt til siden, og sjekker noen ringeklokker. Og der, i hus nummer 49, oppdager at noen har satt opp en felle for den stakkars skunken:

Snare i nr. 49

.

Jeg svinger inn i Hovinveien, oppkalt etter Hovin Gård som var en av de største i Groruddalen back in the old days. I nummer 77 viser det seg at det holder til et pent klauvdyr:

Hjorten

.

.

.

.

.

Jeg svinger inn i Grenseveien som danner skunkens hale. Jeg går på venstre fortau, krysser Økernveien i retning Tøyen. Ved Einarsvei føler jeg at halen er lang nok, går over veien og tar fatt på den lange veien tilbake over dyrets rygg. Men først et streif av et annet dyr som til og med har fått en vei oppkalt etter seg:

Traneveien

.

.

.

..

.

.

.

.

I krysset Grenseveien/Gladengveien er det en glad kanin som ser på meg fra ett av skiltene på en skilttavle. Hvis jeg skulle få noen bilkarosseriproblemer en dag, så skal jeg kontakte disse:

Gladengen KANIN

.

.

.

.

.

Det som skal vise seg å bli vandringens siste zoologiske funn er en okse med senket gard, en spansk tyr kanskje. Den befinner seg på et skil som reklamerer for klær til motorsykkelister:

Bullfighet-skilt

.

.

..

.

.

Som en liten epilog tar jeg med et foto av en stripete skunk, hvis særlig hodeformen er slående lik:

skunk

.

4 kommentarer om “kartdyr 3

  1. Kanonbra Inge!
    Som vanlig er det vanvittig moro så se hva du får ut av det å streife gatelangs.
    Fortsett med det :))

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s