Kartdyr 5

Til hovedsiden om Kartozoologi

Til oppslag i Lokalavisen for Nordre Aker om saken

.

Oppreist Dromeguru*

– en kartozoologisk befestelse

.

.

foretatt  på Nordberg i Oslo 31. januar 2013 av Inge Haugane

sammen med

kartozoologassistent og vandringsvenn Per Kristian Cani

 

.JKringsjåluringen

Latinsk navn: ………… (kommer)

-.

..

*Jeg er ikke 100% sikker på at dette er det «riktige» navnet på dyret, altså en blanding av kenguru og dromedar (se ekte bilder nederst i artikkelen).

Jeg har også vært innom  «Wallaby á la Nordberg» (macropus agilis borras collis)

Om noen skulle ha forslag, så er det bare å poste det nederst på siden, eller sende det på epost 😉

.

.

I strålende våraktig vær med 5 grader og smeltende snø på Nordberg startet vandringen nederst på halsen av dyret, nærmer bestemt i Minister Ditlevsvei, klokken 12.00

Allerede midt i bakhodet møter vi en søt liten dachs som er ute og lufter eieren sin. Hun er også søt, og forteller at hunden heter Oskar. Vi takker pent for bildet, og så logrer de to avgårde, bånd i bånd.

20130131_121026

.

.

.

(både dette og flere av de øvrige bildene er klikkbare for større/tydligere versjoner)

.

.

.

.

20130131_121607

.

.

Vi går videre og ut langs det første øret. Der dukker det opp en vakker skulptur som, viser det seg med litt research i etterkant, heter «Piken med rådyret og fredsduen» og er laget av Nic Schyøll, ca. 1960. Naturromantisk harmoni mellom en fugl, et rådyr og en naken kvinne  ——>

.

.

.

.

Et stykke oppe på hodeskallen, nærmere bestemt i Folke Bernadottes vei 33 B, registrerer falkeblikket til nyslått kartozoolog Haugane en pen liten ansamling keramikkduer rett ved inngangspariet til huset. De er mer fotogene enn spislige:

fugler på nordbergvegg

.

.

.

Og appropos falk: Den neste observasjonen krediteres min emminente assistent og kartozoologaspirant, herr Cani. Man skal ha et skarpt blikk for å få med seg et så lite klistremerke og på en så liten bil, en Nissan Micra – en litt legobilaktig i forhold til en SUV, og forøvrig identisk med den undertegneds far engang hadde. Klistremerket er formodentlig fra et forhenværende og neppe aktivt alarmsystem:

falk bilklistremerke

.

.

.

.

Allerede nå føles dette som en vandring med god uttelling. Og ikke før jeg har tenkt den tanken både inni meg og høyt, så dukker det opp noen hoppende barn og tre sommerfugler på et skilt som blant annet forteller at Barn leker. Jeg ser meg rundt, men det viser seg å være et reklamefremstøt som ikke holder hva det lover. Gata er folketom.

barn leker plakat

.

.

.

.

.

.

100 meter lenger oppe i veien dukker gode gamle Fido opp. En flatcoated retriver som har sin hjemmeadresse i Måltrosveien, men som nå er dypt savnet og derfor har havnet på en plakat på en stolpe. Hunden er så savnet at det er en dusør på intet mindre enn 10.000 norske oljekroner for den som finner den og bringer den tilbake til dens familie. Nysgjerrigheten blir for stor til å la være å ringe

hund savnet

dens nærmeste foresatte for å høre om de har vært så heldige å få sin firbente venn tilbake. Det kan damen med sorg i stemmen fortelle at de ikke har, men at de jo fortsatt har et lite håp.

.

.

.

.

.

Og appropos firbente: Idet vi kommer til Folke Bernadottes vei 27 dukker det opp en 8-tagget elgokse. Riktinok bare i form av et utstoppet hode, men likevel. Den henger ved inngangspartiet, og siden ei ung jente er på vei inn i huset, spør jeg om det er greit om jeg tar et bildet av den. Det sier hun ja til, og jeg spør om det er hun som har skutt den. Hun ler og avkrefter dette, faktisk er det ingen i famlien som har gjor det. Den var der da de kjøpte huset.

Elghode

Idet hun er på vei til å låse seg inn, dukker en lystig liten hundetass opp i vindet ved siden av ingangen som ser forventingsfullt ut på oss.

– Hva heter den krabaten, spør jeg

– Det er Sico, forteller hun.

– Med c eller k, spør jeg.

– Med c, sier hun.

hund i vinduet

– Takk, sier jeg. – Takk for alt!

.

.

.

Vi beveger oss videre og inn i pipa eller tunga på dyret, og helt ytterst har noen satt fra seg et par snøsurfebrett ved siden av en inngangsdør. Om reven er ekte og nå står helt stille, frosset stille i bevegelsen i håp om å ikke bli oppdaget, at den etter at vi hadde snudd og forlatt åstedet løp til skogs, er ikke godt å vite.

rev på snøbrett

.

.

.

I krysset som danner overgangen nakke/hals til skulderpariet, får vi øye på en værhane som rager høyt og har god oversikt over alt fra luskende rever til kartozoologjegere.

værhane

.

.

.

Vi kommer oss ned på veien som allerede i 1937 ble oppkalt etter gårdbrukeren Carl Kjelsen som var eier av Nordberg gård fra 1883-1907.

pass dem for hunden

Og ved innkjørselen til nr. 22 får vi opplyst at vi bør vokte oss for hunden.

.

.

Vi later som ingenting og går videre, og på en lyktestolpe 78 meter lenger fremme er det enda en savnet krabat, en tre år gammel chihuahua-gutt ved navn Cassius.

hund savnet

Når jeg først har ringt A så kan jeg jo like gjerne ringe B også for å høre hvordan det går. Dessverre har heller ikke denne lille søtnosen dukket opp. De har fortsatt et håp om at den lever, at noen har tatt den til seg og at det vil bli oppdaget på grunn av sporings-chipen dersom de må ta den med til vetrinær. Det er til og med en artikkel om denne og tilsvarende saker på Dyrebar.no –  http://www.dyrebar.no/artikkel/leteaksjon-for-roemte-hunder-20324490

.

vokt dem for hunden.

Og nå har vi visst havnet ordentlig på hundekjøret, for bare minutter senere, idet vi har kommet inn i bakbeinet, det vil si Barlindveien, får vi igjen et tips om å passe oss for hunden. Vi hverken ser eller hører noe til den, men vi akter heller ikke å foreta oss noe for å oppspore hunden for å finne ut om den vil leve opp til skiltets advarsel.

.

.

.

.

Tre hus bortenfor sitter en rasende pen katt og vokter husets papirarkiv. Den ser avventende småskeptisk på oss der vi stopper opp og sier ‘pus pus’ og tar bilde av den.

katt

.

.

.

.

Nå virker vårt kartozoologiske dyr ganske uttømt for spor av andre dyr. Det som skal vise seg å være vårt siste funn er en falk på en postkasse ved Grinda 3. Og da passer det jo med et metabilde: Per Kristian fotograferer en tobent skapning som tar bilde av et postkassedyr.

postkassefalk

.

.

.

(foto: Per Kristian Cani)

(foto: Per Kristian Cani)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

– THE END –

.

Her er (klikkbart) kart som viser området, og da med sine riktige geografiske forhold hva gjelder nord/sør:

Kringsjåkart kopi

.

.

Og her er et foto av en for oss mindre kjente pungdyret wallaby. Det er en samlebetegnelse for flere typer pungdyr, og har fellesartbetegnelsen Lagorchestes, som betyr «dansende hare»:

iwallab001p4

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Dromedar

.

.

.

..

.

.

.

.

.

.

INNKOMNE FORSLAG TIL NYTT/ANNET NAVN:

5. april:

Trex-forslag..

12. april:

Anitas saueforslag

.

 

og for å følge opp sistnevntes forslag: Her er ett av flere sauebilder jeg har funnet, en såkalt Suffolk-rase:

Suffolk-sau.

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s