Tobent Museumssluker

.

Tobent Museumssluker

(The Two-leged Museum-swallover)

– en kartozoologisk befestelse

foretatt av Kari-Anne Stenberg og Inge Haugane

New York, 22. desember 2013

Tobent Museumssluker

pibedal hirundinēs musea

.

.

With it’s head in Stawberry Fields and The Museum of Natural History in it’s stomack, this one of a kind animal stays on its two feet at Amsterdam Avenue and has become a silent and invisible treasure for decades. He, or she, has a metro-entrance in it’s throut and an intelligent kitchen on its backtoe, and it’s very friendly and calm.
It took us about two hours to walk along the edges of the animal, to consolidate the existens of it for real. And to make photographic documentations of any form of zoological discoveries during the walk. To see the part of the map wich this animal is taken from: scroll down to the bottom of the page.
Kartozoologi, or Mapozoology, is still a very small and a bit unknown hobby, but the interest in the phenomenon is slightly growing.

The Norwegian Cartozoologic Society:…… http://www.kartozoologi.no/English/About_cartozoology.html

.

Da jeg tok kartet over Manhattan fatt etter at turen var bestilt for å se om det kunne skjule seg et kartdyr der som hadde levd et uoppdaget liv i et par hunder år, var jeg allerede forutpesimistisk, tatt i betrakning den allmenne kjennskapen til øyas betydelige utbredelse av rette gatelinjer. Kvadratiske inndelinger av en by er en undergravelse og trussel mot kartdyrenes eksistens og burde herved innlemmes i aksjons-og påpekningsprogrammet til samtlige dyrevernorganisasjoner.

Men – nok politikk for denne gang. Jeg klarte med hell og en middels posjon dyktighet å avdekke en halvstor luring som helt siden begynnelsen av 1900-tallet har ligget der og tygget tørt løv, nedpissa gress og turistovasjoner på den vestre langsiden av Central Park. Uten kompass men med kart og metrokort var det bare å stige opp i det som passende nok, byens kallenavn tatt i betraktning, er dyrets adamseple: Gatehjørnet West 72nd street / Central Park West.

Gjør for ordens skyld oppmerksom at de fleste bildene lar seg klikke på for litt større og bedre gjengivelse om det i noen tilfeller skulle være ønskelig…

1)

.

Allerde såvidt oppe i førjulsdagens kalde lys hvislet det visuelt i en zoologisk avart: Den beryktede Gelenderslukerdragen (Banister-eating Dragon). Her hadde den tydeligvis gapt over for mye og på toppen av det hele blitt forjernet, av grunner vi i dag ikke vet.

.

.

2)

Klokka var noen minutter på 11, og etter et par kvartaler finner vi det første funnet som indikerer at det er zoologisk liv her: En lapp hvor en person tilbyr å lufte folks hunder.

.

.

Og ikke lenge etter, i krysset ved 77th street, dukker det opp to menn med hver sin hund. Kanskje den ene av dem er personen bak lappen vi nettopp passerte?

3)

Vi er nå rett på utsiden av magesekken der det største museet i USA befinner seg – American Museum of Natural History. Museet ble etablert allerede i 1869 og bygningskomplekset inneholder rundt 30 millioner gjenstander fordelt på 150 000 kvm. Alt fra dinosaurskjeletter til meteorsteiner og sommerfugler. Men, neppe noe kartdyr…

4)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

5)

På hjørnet av neste block (hjørnet av Columbus Avenue) viser det seg at kafeen Shake Shack ikke bare serverer varme bikkjer, men også har en høyst uvanlig parkeringsplass for firbente utenfor. Tilfeldig? Neppe.

6)

.

.

.

.

.

7)

.

Utenfor inngangen til 117 W 77th street har en løve forsteinet seg. Ikke så mye som et knurr å høre fra den kant. Hva som skjer etter midnattstid er derimot ikke godt å vite…

.

.

.

.

.

Fire innganger nedenfor har noen tatt seg friheten å klemme en havørn, en såkalt Bald Eagle, flat på skilt som forteller om noe enklere bygningsreparasjoner på taket:

8)

.

.

.

.

.

.

Noen meter lenger fremme i gata på det som blir nedre del av skinnleggen til museumsslukeren, starter gjerdet rundt lekeområdet Tecumseh Playground. Og der det er barn er det blomster og bier….

9)

.

11)

.

Og etter å ha rundet inn i Amsterdam Avenue, får vi øye på følgende krabat med en litt uvanlig fargesjattering som befinner seg under fotbladet på dyret vårt:

.

.

.

12).

.

.

I vinduet på delien på hjørnet av W 78th street har to syndens reklamerplater funnet hverandre. Og igjen er det en Bald Eagle, og hva gjelder det nederste dyret så vil den skarpe observatør se visse likhetstrekk med vår venn museumsslukeren. Èn av tittelkandidatene til dyret var da underveis også «Museumsslukende Dromedar-Wannabe»…

.

.

.

Well. Et stykke oppover i gata ligger William T. Sherman School (http://www.ps87.info), hvor følgende veggmaleri med betydelig zoologiske innslag liver opp fortaustilværelsen:

13)

.

14)

.

.

Utenfor inngangen til 127 W 78th street har de etter alt å dømme i anledning julen satt ut det som for oss ikke gir de helt vanlige julekonotasjonene – nemlig en hund. Denne viklede hundetassen har fått en julesløyfe med gullbjeller, og en liten nisselue på snei.

.

.

.

.

.

PAUSE: Halvblå himmel og gradestokkens to røde fargestreker var i sum ikke nok til å forhindre at den effektive kulda ble mindre effektiv. Kinnene og kamerafingrene ble numnere og numnere for hvert kvartal. Vi trengte varme og noe å bite i, og siden vi jo var godt i gang med våre lille oppdagelsesreise langs kartdyrets ytterkanter, passet det jo fint å ta en god suppe i gata som er oppkalt etter Christopher Columbus.

.

16) Gazala's PlaceEtter 20 minutters oppvarming var vi atter gatelangs, og allerede utenfor nr. 380 sto det et skilt utenfor Gazala’s Place som, anledet av en rosa elefant, kunne fortelle om noen formiddagsfristelser på innsiden. Ordet Delirium i denne sammenheng er ørlite aparte, men henspeiler formodentlig på underarten Delirium Tremens som blant annet omfatter hallusinasjoner, og som i følge Stor Norske Leksikon «er utløst av abstinens, f.eks for noe søtt eller alkoholholdig. Rastløshet kan øke til beskjeftigelsesdelir, hvor pasienten ikke finner hvile noesteds, men må være i stadig aktivitet. Livlige sansebedrag utvikler seg etter hvert, hvor pasienten ser syner, gjerne av små gjenstander («lilleputthallusinasjoner»), såsom maur, fluer, slanger, elefanter el.l.»

.

17).

På vinduet til butikken Bit’z Kids i nr. 410 forteller et koalabjørnbefengt klistremerke om at lokalitetene har eget rom/utstyr til bruk for bleieskift. Hvis det da ikke dreier seg om et diskret hjørne av butikken hvor folk rett og slett kan foreta bytting av babyer…

.

.

18)Innenfor glassrutene til antikvietshandelen Olde Good Things i nr. 450 befinner deg seg både en sittende katt ved siden av en banjo, samt to skrapjernssammensveisa luringer – en fiskeslukende pelikan og en Bippe Stankelbein look-a-like fugl.

19)Inspirasjonen til denne tegneserieskapningen er den hurtigløpende fuglen Californian Earth-cuckoo – eller mer vanlig omtalt som Roadrunner. På norsk har den fått navnet storløpegjøk og kan komme opp i 27 km/t.

.

.

.

.

Idet vi såvidt har svingt inn i W 84th, oppdager vi en liten bøling hunder innenfor vinduene til hunde«barnehage»konseptet Spot Daycare.  Fascinert over synet av de viltre småtassene, klarte jeg i befippelsen å glemme å ta bilde av dem…

20)

.

21).

.

Litt lenger nede i gata henger en papirplakat om at den sky hunden Trigger er savnet. Jeg håper den kommer tilrette…

.

.

22).

.

.

.

På et gjerde ved noen tennisbaner henger en annonseringslapp om en sjakkturnering for et par uker siden. Et kjapt søk på hjemmesiden til arrangøren (Tri-States Chess) viser at vinneren i den beste gruppen var Nicole Zlotchevsky (http://chess-db.com/public/pinfo.jsp?id=2064863), og blant f.eks. Novisene var det Gil Friedman som stakk av med vinnerpokalen.

.

23)

.

Utenfor kontorene til Kraus Management Inc. i nr. 154 står en viklet versjon av selveste Rudolf. Den er pyntet med små lys – og den beveger hodet! Likheten med konstruksjonen av hunden i 78th street er tydelig, så kanskje er de ad nissenes uransaklige veier i slekt?

,

.

24

Vi svinger inn i Amsterdam Avenue, og i vinduet til den lille butikken «A time for children» står det en bok med en gris utenpå, men med den fiffige tittelen «I’m a frog!». Den koster nine bucks, og på boksiden til Barnes & Noble står det i omtalen av boken følgende: «In I’m a Frog! Piggie has some ribbiting news! Can Gerald make the leap required to accept Piggie’s new identity?»

.

25 hoved

25

(the logo-pig together with our own pig…)

På hjørnet Amsterdam/W 85th finner vi en kjøkkenbutikk med det smått forfjamsa navnet Intelligent Kitchen, hvor logoen ikke er mindre forundrende: En gris. I sum utstråler dette for oss noe blanda signaler…

.

.

.

.

.

26.

.

15 meter opp i W 85th titter et litt morskt løvehode ned på oss. Jeg tar et kjapt snapshot og iler videre. For sikkerhetsskyld.

.

.

27.

.

17 meter etter dette er det nok en løve som poserer, denne gangen som en del av sikkerhetsgitteret foran et av vinduene i nr. 125. Posituren minner ikke så rent lite om løven i vårt hjemlige riksvåpen.

.

.

28.

De siste 100 meterene opp mot rumpa på museumsslukeren inneholdt to type skilt som i tydelige ordlag gjør hundeeiere oppmerksom på deres ansvar for å ta hånd om deres firbeinte venners etterlatenskaper. 29

.

.

.

.

.

.

Et stykke ut på halen hang det fra en lyktestolpe et banner med en slags slogan fra organisasjonen Central Park Conservancy med en mening vi som uinvidde ikke helt klarte å gripe. Men en hest kjenner vi igjen når vi ser en.

30

31

..

Ved nedre nakkeparti er det et fint punkt med utsikt mot øvre del av Midtown. Og mens vi sto der og betraktet omgivelsene, kom en labrador gående med sin eier i et bånd:

.

.

.

.

Like etter lyktes det meg endelig å få tatt et vettugt bilde av en av de mange ekornene i parken:

33

Ute på dyrets ene følehorn befinner det seg en vakker skulptur laget av George Blackwell Simonds og heter The Falconer.

34

The Falconer, Details:

 1. Sculptor: George Blackwell Simonds
 2. Description: Standing figure (over life-size) holding bird aloft on integral plinth, on pedestal
 3. Materials: Bronze, Barre granite (polished)
 4. Dimensions: Figure H: 12′ W: 2’6″ D: 3’10»; Pedestal H: 4’7″ W: 3’6″ D: 4’5″
 1. Cast: 1871
 2. Dedicated: May 31, 1875
 1. Foundry: Chevalier Clemente Pape, Florence, Italy
 2. Donor: George Kemp
 3. Inscription: Pedestal:
  THE FALCONER / PRESENTED BY GEORGE KEMP / MDCCCLXXII

.

Til slutt var det bare én ting som gjensto: Å ta et nærblikk på museumsslukerens øye, eller mer spesifikt: Pupillen. Siden John Lennon ble skutt rett ved sin bolig i Dakotabygningen i 1981, ble det på hans bursdag i 1985 avduket en minneplate med portugisiske brostein, og stedet kalt Strawberry Fields.

35

Living is easy with eyes closed, misunderstanding all you see.

It’s getting hard to be someone but it all works out, it doesn’t matter much to me.

Let me take you down, ‘cos I’m going to Strawberry Fields.

Nothing is real and nothing to get hungabout.

Strawberry Fields forever.

.

.

…… og her er kartutsnittet hvor dyret er å finne:

.

central park-dyret

.

.

.

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s