Kjære brikker, mange navn

..

Når jeg bader i sjøen synes jeg det er ekstra stas når det er bølger.

Når det gjelder trender, er jeg vanligvis mer reservert.

Men sjakkbølgen kan jeg like.

Spillere fra 177 land samlet i lille Tromsø by, med kritikerrost tv-dekning av Nrk.

Det minner om curlingfeber’n i 2002.

Jeg hiver meg på bølgen.

.-

 

Løper

,

Er dette en major som ser en dårlig brettekant i skapet til en undersått, eller en furten fut som ikke har fått innkassert så mange sølvmynter som kongen gjerne skulle ønske? Eller er dette noe helt annet?

Når to fra Indonesia spiller sjakk, er det ikke bare én elefant i rommet, men fire. Nemlig den herværende brikken vi i landet til kong Magnus kaller løper, og som på indonesiske kalles gajah. På engelsk, og på mange andre språk, benevnes den samme brikken som en biskop (bishop). Spiller en fra Indonesia mot en hinditalende person fra f.eks. India, vil det pussig nok tårnvære 8 elefanter i rommet. Hun eller han fra Indonesia vil fortsatt omtale de fire løperene på brettet som elefanter, mens indieren på sin side kaller tårnene i spillet for hāthī   ( हाथी ) – altså elefant. I tidligere tider var følgelig denne brikken på disse breddegrader litt annerleds uformet enn de standariserte tårnene vi ser i dag, og fiffig nok da laget, i likhet med de øvrige brikkene på brettet, av elfenben. Og historisk var nettopp elefantenen viktig del av krigsoffensiver i Inda:

chess-elephant

vikingbåt.

Og for å holde oss til tårnet litt til: På russisk bruker de betegnelsen ladya som betyr en langskipet seilbåt av den type vikingene brukte.  

 

Hva så med dronningen – hun kan vel ikke ha vært så mye annet? Å, joda. Eksempelvis heter den på arabisk Vizier som på wikipedisk betyr: «a high-ranking political advisor or minister», i Estland benevnes brikken som lipp, som betyr flagg (Esti Lipp = Det estiske flagg), og på italiensk heter den donna, som enkelt og greit betyr kvinne,

.

Men, tilbake til brikken vi på norsk kaller løper. Dette er den av brikkene på sjakkbrettet som har flest ulike benevnelser rundt om i verden. Det mest vanlige er biskop, men den omtales også blant annet som infanterist, jeger, skytter, kurér, narr, skilpadde (!), kamel, og «a crazy fool» på rumensk og gresk.

Jeg ringer Hans Olav Lahlum og lurer på om han vet noe om hvorfor vi på norsk valgte å kalle den samme brikken løper? Lahlum: «Det kommer av det tyske läufer. Men hvorvidt det er en form for geistelig variant avledet av det engelske bishop, er jeg usikker på. Kanskje det mer er en budbringer for kongen»

Jeg: – Sålangt jeg har klart å bringe på det rene, er det georgiske navnet på denne brikken კუ, som betyr skilpadde. Er det noe du kjenner til? Lahlum: «Nei det har jeg ikke hørt før. Brikken har jo noen ulike navn, og den kan jo bevege seg rask over stor avstand, så det med skilpadde var jo rart.»

.

Spillet i seg selv heter altså Sjakk på norsk, Chess på engelsk . Et ord som etter alt å dømme stammer fra Persia på 600-tallet der spillet ble benevnt som chatrang på sanskrit, men som følge av arabisk-musilimsk uttale ble til shatranj. Og da spillet uviklet seg videre, begynte spillere å omtale kongen på spillet for Shāh, det persiske ordet for konge (ref. den siste Sjahen av Iran fra 1941-1979). Når kongen ble satt i en uløslig knipe, ble det benevnt som «Shāh Māt!» (the king is helpless).

Jazzsjakkspill

(Jeg var nylig på National Jazz Museum i Harlem, og der hadde de et vakkert brett med jazzinspirerte brikker)

Går man til andre språk, finner man for eksempel at det walisiske ordet for sjakkspillet er Gwyddbwyll som betyr «wood wisdom».  Og flere språk har en kombinasjon, altså at det å bli satt i sjakk heter noe, å bli matt noe annet og selve spillet en sammenstilling av disse to uttrykkene. Eksempelvis heter det šax (шах) når man blir satt i sjakk, og mat (мат) når man blir satt sjakk matt. Sjakkspillet heter følgelig šáxmaty (Ша́хматы).

 

 

 

 

.

4 kommentarer om “Kjære brikker, mange navn

 1. Veldig spennende å lese dette. Merkelig hvor mye historie
  og informasjon det kan ligge i et enkelt ord. Og sjakk er vel
  det eldste brettspillet vi har? For meg virker det både
  interessant og uvant å tenke strategi på den måten man gjør
  i sjakk. Jeg får også lyst til å lære meg spillet.

  Mvh
  Ismael

  • Hei, Ismael 😉
   Takk for hyggelig tilbakemelding!
   Med den økte oppmerksomheten sjakk har fått i den senere tid med gode tv-sendinger på både Tv2 og Nrk, så er det ikke rart at man få lyst til å spille (mer) sjakk 😉
   Et tips i så måte, hvis du ser på sendingene: Slå av lyden og ikke se på analysebrettet til de i studio, men på den reelle stillingen i partiet og forsøk å tenke på hva som kan være det neste trekket til den spilleren som skal trekke. Det er både spennende og lærerikt 😉

 2. Sjakk formidler et menneskesyn, med de arketypiske temperamentsrollene: Tårn/Bonde og Hest/Løper som allierte. – Kongen og Dronningen kan transformeres eller utnevnes til sine spesielle funksjoner, fra hvilken som helst av de fire basisrollene. – Selve inndelingen kan ha sine røtter i hinduistisk tenkning og litteratur fra 6-700 f.Kr. – Innen hinduismen har hver av basisrollene sin egen Yoga, som veiviser til Nirvana. – Sjakk sier det meste om «Games People Play» – jph

 3. Hei, Jan Petrus. Takk for fin replikk!
  Hadde dette vært et parti sjakk hadde jeg desidert tapt på tid, så lang tid det tok meg å svare på postingen din… 😉
  Jeg blir helt matt over egen evne til å somle, hehe..

Hyggelig om du har lyst til å legg igjen noen ord...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s